2012. szeptember 9., vasárnap

12. nap / Day 12

Villafranca Montes de Oca - Cardenuela


Távolság: 25,2 km
Emelkedés: 480 m
Ereszkedés: 390 m

Megtett út: 276,0 km
Hátralévő út: 520,8 km

(Háttérország jelentés)

A mai nap a Villafrancából indult rögtön egy hegyre tartó emelkedővel:

1.*

A Montes de Ocát (Liba-hegyeket) legyőzve egy az 1936-os polgárháborúban lelőtt köztársaságiaknak állított emlékműhöz ért Csilla:

2. Az emlékműnél

Az elmúlt három nap nagyon sokat kivett Csillából, nagyon fáradtnak érezte magát már reggeltől. A San Juan de Ortegáig tartó út volt élete legkínkeservesebb 12 km-e. Ennek ellenére még Ő volt az, aki tartotta a lelket egy társában, aki még nála is sokkal nehezebben viselte ezen szakasz megpróbáltatásait. És "természetesen" nem állt meg itt, hanem haladt tovább a már eredetileg következő naphoz tartozó úton, abból még egy jelentős részt megtéve:

3.*

A nap folyamán egyébként több ismerős arccal is találkozott, egy idősebb német férfival hosszabb szakaszon együtt mentek. Ő elvileg csak Agésig akart menni, de azt mondta, hogy olyan jól haladtak Csillával, hogy tovább ment vele Atapuercáig. Ott azonban már megállt, és könnyes szemmel elbúcsúzott Csillától, mert úgy érzi, nem fognak már találkozni az Út során, amilyen tempóban Csilla halad. Az is kiderült, hogy zarándokok egy csoportja, akik tudnak Csilla logronoi kényszerpihenőjéről és annak okáról, "Nice Crazy Girl"-ként (Szép Őrült Lány) emlegetik, mert ahhoz, amit fájós lábbal csinált eddig, (a szó jó értelmében) őrültnek kell lenni :-)

Atapuercában megpihenve Csilla úgy érezte, hogy tovább kell mennie, bármennyire is fárasztó volt a nap addig. A testét könnyűnek, a csomagját súlytalannak érezte, és erőt érzett magában ahhoz, hogy folytassa. A következő szállás 6,5 km-re volt, és az út során először volt teljesen egyedül, se előtte, se utána nem volt látótávolságban senki sem, a vidék is elhagyatott, helyenként ijesztő volt, Csilla először félt is az Úton. Végül azonban szerencsésen megérkezett Cardenuelába.

Ezzel Csilla túl van az ezen a szakaszon található Matagrande-fennsíkhoz vezető jelentősebb emelkedőn majd lejtőn is. A napot egy heggyel kezdve és egy másikkal befejezve holnap végre viszonylag sík terepen haladhat majd. Annak ellenére, hogy Csilla reggeltől rettentő fáradt volt, ma is megtett több mint 25 km-t!

A szálláson egy igazán kellemes meglepetés érte: egy külön szobát kapott saját fürdővel! Lehetséges, hogy ez volt az, ami miatt úgy érezte, hogy tovább kell jönnie. 11 nap után végre egyedül aludhat egy szobában!

* Forrás: Cordula Rabe: Szent Jakab-zarándokút
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Villafranca Montes de Oca - Cardenuela


Distance: 25,2 km
Uphill: 480 m
Downhill: 390 m

Distance completed: 276,0 km
Distance left: 520,8 km

(Background country reports)

Today started immediately with a uphill section after leavng Villafranca:
picture 1 above

Conquering Montes de Ocát Csilla find herself at a memorial set up for the Republicans executed during the civil war in 1936
picture 2 above

The last three days took a lot from Csilla, she felt very tired from the very beginning of the day. The road to San Juan de Ortega was the most tormenter 12 km of her life. Still it was her who kept encouraging a fellow pilgrim who was bearing the brunt of the stage even worse. And "of course" Csilla haven't stopped here, but carried on onto the stage originally planned for tomorrow, completing a significant part of it as well.

During the day, she met a lot of familiar faces, she even walked together with an older German man for a while. He wanted to go only to Agés, but he said they had been proceeded so well togeteher, he carried on as well until Atapuerca. Then he stopped there, and said goodbye with tear in his eyes, because he feelt, they would not meet again during the Way, considering how fast Csilla is progressing. It also turned out, that a group of pilgrims knowing about the mandatory rest in Logrono and the reason of it, called Csilla "Nice Crazy Girl", because you gotta be crazy for doing what Csilla was doing with the hurting knee day by day :-)

After taking a rest in Atapuerca Csilla felt, she still needed to carry on, no matter how tiring the day had been. She felt her body light, her bag weightless and felt to be strong to carry on. The next housing was 6,5 km away, and this was the first time she was completely alone, there was noone in front of her, noone behind her within sight, the land was also very desolate in some places even frightening, and for the first time during the Way Csilla was scared. Bit in the end she blissfully made it to Cardenuela.

With this achievement, Csilla left behind her this stage's significant uphill section to Matagrande plateau and the downhill part afterwards. She started the day with a hill and ended it with another, meaning she can continue on a relatively plain field. Inspite of feeling very tired from the beginning, Csilla completed again more than 25 km!

There was a very pleasant surprise waiting for her at the housing: she got a separate room with own bathroom alone! It might be that this was the reason she felt to carry on. After 11 days, she have the opportunity to have a night sleep alone!

7 megjegyzés:

  1. Drága Annem!

    Te fantsztikus, te bátor és csodálatos nő! Csak ámulok és bámulok, és nem győzlek csodálni,
    annyira büszke vagyok rád, elcsépeltnek tűnhet, de hidd el igaz. Minden lépésedet csodálom.
    Fantasztikusan haladsz! Továbbra is ilyen kitartást és lendületet kívánok neked.
    Megérdemled nem csak a külön szobát, hanem rengeteg mást is.
    Remélem jót pihensz ma a saját kis birodalmadban :)
    Továbbra is vigyázz magadra!
    Sok puszit és ölelést küld Dianád

    VálaszTörlés
  2. Drága Kicsi Lányom!
    Tényleg csodálatra méltó amit te csinálsz! Hidd el minden lépésednél ott volt veled a Jó Isten ,Ő tette "könnyűvé a tested és súlytalanná a Csomagod" !
    Nagyszerű ember vagy!
    Élvezd a jól megérdemelt pihenést! Szeretettel ölel: Édesanyád és Édesapád!

    VálaszTörlés
  3. Szia Csilla! Fantasztikus, amilyen tempóban haladsz, hatalmas erőd és kitartásod példaértékű! De kérlek, ne hajtsd túl magad! Pihenj, és figyelj a lábadra is! Puszilunk, sok erőt Neked!
    Bartáék

    VálaszTörlés
  4. Minden este alig várom hogy jöjjek és olvassalak :-)) megint nagyot teljesítettél !! szuper ügyes vagy !!
    DE
    Igen ! azért mentél hogy menj, de nem vagy még a felénél, sem időben sem kilométerben ezt te pontosan tudod ! fantasztikusan haladsz de legyél okos és meg fontolt hogy, végig bírd !!ÉS ITT AZ ENERGIÁD HELYES BEOSZTÁSÁRA GONDOLOK !!NAGYON FONTOS !!
    Aranyos jelző de ne legyél "Nice Crazy Girl"Nehogy veszélybe kerüljön az álmod .Csilla okos legyél ne vakmerő pihenni kell úgy tuti fogod bírni !!Nagyon szorítok neked és minden döntés a te kezedben :-)) ügyes legyél! puszi Maca

    VálaszTörlés
  5. Rohan az idő, Te pedig megállíthatatlanul nyomod le a kilométereket!Szuper!!!Hajrá!:)

    VálaszTörlés
  6. Mondanám, hogy hallgass a sok jó tanácsra, de mivel nálad makacsabb embert nem ismerek, tudom, hogy úgyis saját belátásod szerint cselekszel. :) Azt hiszem épp ez az egyik olyan tulajdonságod ami segít téged az úton.
    Így aztán erőt és elég makacsságot kívánok hogy továbbra is bírd a megfeszített tempót!

    N

    VálaszTörlés
  7. Draga aggodo, szereto Tamogatoim!!!
    Nagyon koszonom a kedves, ovo, aggodo, figyelmezteto uzeneteket.
    Tudom, hogy meg hatalmas ut van elottem de Ne gondoljatok, hogy en olyan jol haladok. Sokan sokkal nagyobb tavokat mennek. En ennyit birok sot neha picit kevesebbet.
    Figyelek es mint ma is, amikor nagyon nehez akkor sokszor megallok.
    En szeretnek legjobban epsegben Santiagoba erni :))

    Koszonom Nektek!!!


    N: ugye nem remenykedtel benne, hogy barmit is valtozom. Pl kevesbe leszek makacs?! Ne is almodj rola :)))

    VálaszTörlés